Inclusieve competenties
Wie met mensen werkt, krijgt te maken met verschillen. Verschillen in gedrag, verschillen in cultuur en verschillen in taal. Voor veel mensen is het van belang dat ze met die verschillen overweg kunnen: Dat werkt beter en dat werkt prettiger.
We krijgen vaak de vraag hoe je in de praktijk effectiever kunt omgaan met verschillen. Waarmee kun je concreet beginnen in het dagelijkse werk?
Goed omgaan met verschillen
Bijna iedereen komt in situaties terecht met met mensen die een andere achtergrond hebben dan je zelf hebt. Het werk van nu zorgt ervoor dat je verschillende mensen tegenkomt. Of je nu een teamleider bent, een hulpverlener of een timmerman. En dan zoek je naar de handvatten om daar goed mee om te gaan en elkaar beter te begrijpen.
Praktijk Situaties
hieronder drie voorbeelden uit de praktijk.
Coachen
Leiderschap
Je geeft leiding aan een team medewerkers met diverse achtergronden. Je merkt dat de sfeer soms wat gespannen is als er grapjes gemaakt worden met elkaar. Een medewerker komt naar je toe en zegt dat zij zich buiten gesloten voelt.
Les geven
Een student heeft op de school waar je decaan bent onacceptabel gedrag laten zien naar medeleerlingen. Wanneer je hem erop aan spreekt zegt hij dat je leugens hebt gehoord en dat hij niet accepteert dat je zo met hem om gaat. Er zal toch iets met de klacht moeten gebeuren alleen weet je niet hoe je de situatie het beste kunt aanpakken.
Inclusieve Competenties
In de drie bovenstaande situaties kun je verschillende competenties inzetten. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de competentie Openmindedness; het zodanig uitstellen van jouw oordeel en mening dat de ander merkt en ervaart dat hij of zij door jou als persoon geaccepteerd zal worden, wat er ook aan de hand is en dat je oprecht interesse hebt in zijn of haar achtergrond. Je zou ook kunnen kiezen voor de competentie Inlevingsvermogen; aandacht besteden aan hoe de ander zich voelt en/of contact maken door duidelijk te maken hoe je jezelf voelt in deze situatie. Een derde mogelijkheid is het inzetten van de competentie Sociaal initiatief; de leiding nemen in de situatie door het doen van voorstellen en/of uitleg te geven over wat je vanuit je rol of functie als jouw verantwoordelijkheid ziet.
Waar het omgaat is dat je de competenties gebruikt die op dat moment werken in jouw situatie. Daarvoor moet je de competenties kennen die het verschil overbruggen. En je moet ze op het juiste moment inzetten.
Een workshop voor jouw werkpraktijk
In de workshop laten we je kennismaken met inclusieve competenties. Jouw vaardigheden om goed met verschillen om te gaan. De meeste mensen hebben de vaardigheden al deels in huis maar weten niet concreet hoe ze eruit zien. In de workshop maken we de competenties heel herkenbaar en praktisch zodat je al snel veel meer mogelijkheden hebt. Vervolgens ga je ermee oefenen zodat je sneller ziet op welk moment, in welke situaties, ze goed werken.
Dit zijn de leerdoelen:
- In welke situaties helpt het om de verschillen te overbruggen?
- Welke competenties zijn er om samen tot een nieuw inzicht te komen?
- Hoe kies je met welke competentie je het meeste bereikt?
Kort en krachtig
In de workshop inclusieve competenties ligt de nadruk op praktische oefeningen en feedback. Door te leren door het zelf te doen en te ervaren worden de competenties bruikbaar in je eigen werk. In al onze trainingen, bijvoorbeeld inclusief leiderschap of inclusief samenwerken, kan de workshop inclusieve competenties als onderdeel toegevoegd worden. We geven de workshop ook op zichzelf.
De workshop duurt drie uur. Je kunt meedoen met een groep van 6 tot 12 mensen. Vraag hieronder om meer informatie.