Micromomenten en Inclusie (1)
Je werkt in een diverse organisatie. Dan wil je iets doen aan de inclusie in de organisatie. Je wilt dat iedereen het gevoel heeft mee te kunnen doen en gelijke kansen te krijgen. Wat doe je daar aan?
Natuurlijk kunnen wij het hebben over Inclusiebeleid. Over strategie en programma’s om de inclusie te vergroten? Over leiders die zich committeren. Maar laten wij het ook eens hebben over de hele kleine dingen. De “micromomenten van inclusie”, de kleine momenten waarop je het verschil maakt en de inclusie op jouw werk door jouw toedoen wordt verbeterd.
Wat zijn micromomenten*?
Dat is de eerste vraag. En als wij met groepen een training doen, vragen wij dat aan de aanwezige mensen zelf. En dat vraagt om uitleg. Je gaat het pas zien als je het doorhebt**. Neem deze twee voorbeelden.
Op het werk, ben je na een bijeenkomst aan het eind van de dag met een ander teamlid in gesprek. En je vraagt: Heb je een goede werkdag gehad?. De collega zegt “ Eh ja, best wel lekker gewerkt. En nu lekker naar huis.”. En daarna zeg je elkaar gedag.
Je bent in een teammeeting. Een oudere collega, Jan, zegt: “ Ik raak langzaam aan in de war. Zijn wij nog wel met de doelstellingen bezig? En de voorzitter zegt ”Jawel: de doelstellingen zijn duidelijk vastgelegd in het projectplan.” En zij gaat verder met de agenda.
In beide voorbeelden kun je “het laten gaan” . Zoals hierboven beschreven. Je maakt je niet druk over de kleine momenten. Maar je zou iets anders kunnen doen. Zoals dit zeggen:
“ Oh ja? Vertel eens wat je gedaan hebt?” . “ En waarom ben je er tevreden over”
“ Het lijkt mij niet goed als Jan dat gevoel heeft. Ik vind het beter als hij even toelicht waar dat gevoel vandaan komt”
Het leken kleine, onbelangrijke, momenten. Je had ze gemakkelijk kunnen laten gaan. Toch laten ze ook zien dat je wat anders had kunnen doen en dat je dan iets bijzonders gedaan had aan de samenwerking. Je gaf collega’s de ruimte, de aandacht en het gevoel dat ze van belang zijn.
Micromomenten van inclusie
Het verschil tussen de voorbeelden hierboven en “micromomenten voor inclusie” is klein. En als wij er in teams over praten; dan weten mensen genoeg van die momenten te noemen. Momenten waarop je aan mensen het gevoel geeft dat ze er toe doen. Praktijkvoorbeelden:
Aan het eind van een overleg mag de stagiaire Fatima verslag doen over wat zij allemaal heeft meegemaakt. Collega’s vouwen hun mappen dicht, halen hun telefoon tevoorschijn en schuiven hun stoel al naar achteren.
Tijdens de lunch gaat het gesprek over van alles. Dan zegt collega Wil: “Dat vrouwen minder te zeggen hebben op het werk, dat is hier toch ook zo” . En collega Jan maakt er een grap van: “ En dat is maar goed ook” zegt hij.
En als je bewust iets wilt doen aan inclusie, hoe zou jij dan reageren?
En hoe reageer jij hier op?
De voorbeelden hierboven zijn klein (micro). En er lijkt niets aan de hand als je ze voorbij laat gaan. Maar door ze te zien, er even bij stil te staan, en door iets in te brengen, verander je wat.
Leiderschap doet er toe
Hierboven zijn vier voorbeelden gegeven van micromomenten. En nu kun je denken ”Je kunt overal een punt van maken” . Maar wij zeggen: “Je kunt op al die momenten het verschil maken voor inclusie” . Mijn punt:
- In dat kleine moment verander je iets in je eigen omgeving
- Alle kleine beetjes helpen bij een verandering
- En je laat jouw leiderschap zien.
De kansen liggen voor het oprapen. Volgende keer verder. Misschien wel over micromomenten en leiderschap. Of over micromomenten en racisme.
Reageren op deze blog? Dat vinden wij leuk. Of schrijf je even in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je bericht als het vervolg hier staat.
*) Micromomenten komen uit de marketing strategieën van Google. Micromomenten zijn voor Google de momenten waarop een website of een app op je telefoon je beweegt om iets te gaan doen. Een gemakkelijk voorbeeld: Je zoekt op de website van de kruidenier naar spruitjes. Maar de spruitjes zijn op. Vroeger zei de website “ Helaas, de spruitjes zijn op! Maar de moderne website ziet dat als een micromoment. Die zegt nu: Spruitjes zijn op maar we hebben heerlijke verse witlof in de aanbieding. Druk op de [knop] om te bestellen!. Voor meer uitleg over micromomenten en marketing: https://www.thinkwithgoogle.com/consumer-insights/consumer-journey/micro-moments-understand-new-consumer-behavior/
**) Naar Cruijff, https://www.bol.com/nl/f/je-gaat-het-pas-zien-als-je-het-doorhebt/30014825/